UMEVA
2017-04-21

Smarta tips för din biltvättartid

Vad hinner du göra medan bilen tvättas? Kolla in tips från De vet du, Lucas Simonsson, Fru Reinhold m fl som har upptäckt hur smart det är med miljövänligt biltvättande. Lägg sedan upp ditt eget tips på sociala medier med hashtag #biltvättartid.

I årets kampanj för Biltvättarhelgen (22-23 april) uppmärksammar vi vad man kan göra i en biltvätt under tiden man tvättar rätt. Kända profiler på sociala media visar deras bästa tips och vi hoppas att du också vill delge ditt! Kom ihåg att tagga med #biltvättartid, så att vi hittar igen det.

 

Miljön betalar högt pris för fultvättandet*

Det finns 4 727 288 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan. Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetallar och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.


Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten.


Vi firar Stora Biltvättarhelgen en gång per år, men självklart är det viktigt att du tvättar rätt alla dagar året runt. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

 

*FULTVÄTT = när bilen tvättas på gatan så att orenat smutsvatten rinner rakt ut i närmsta vattendrag, sjö eller hav.
 

Fler tips om biltvätt

Se alla filmer på YouTube!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterLäs mer om biltvättande och få smarta miljövänliga tips. Klicka här!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se